Er din ven stoppet med at række ud? Så er du ikke alene. I takt med at vi bliver ældre, kan de venner, vi troede, vi altid skulle følges med på livets vej, pludselig tage en omvej. Og glemme at invitere én med. Det er ganske naturligt, men det gør ikke desto mindre ondt at erkende, at en nær ven ikke er så investeret i venskabet, som man selv er. Og hvad gør man så, når telefonen pludselig bliver tavs?
Mange kender til den tvivl, der af og til kommer snigende i venskaber, når vi allermindst venter det: ”Kan jeg regne med mine venner?” eller ”Er jeg lige så stor en værdi i min vens liv, som personen er for mig?”. Hvis du går med tanker som disse, er der måske en årsag til det. Et nyt studie viser nemlig, at vores relationer i dag er meget mere skrøbelige og flygtige end førhen, blandt andet fordi sociale medier har redefineret måden, vi er sociale på i dag.
Holder man det samtidig op med tal fra en større amerikansk undersøgelse, der viser, at vi i gennemsnit skal bruge 200 timers kvalitetstid med en person, for at der kan skabes en tæt relation, er det ikke nogen overraskelse, at vi i dag mere end nogensinde kan komme i tvivl om kvaliteten, af de venskaber vi har.
Netop dette problem sætter podcastværterne, Maria Jencel og Ida-Sophia Petersen, fokus på i deres fælles podcast “112 for venskaber”. Her diskuterer de hver uge forskellige venskabsdilemmaer, og deler gavmildt ud af deres egne personlige erfaringer med ugens dilemma.
Særligt tvivlen om, hvorvidt de venner man har, også er nogle man ville kunne regne med, når det virkelig gælder, er en velkendt følelse for Ida-Sophia:
- (...) Jeg kan fokusere meget på, hvem der egentligt er mine ’rigtige’ venner. Hvor mange ville jeg faktisk kunne invitere til en fest – uden de ville tænke, at det var mærkeligt? Men jeg tænker også på, hvem jeg ville ringe til, hvis jeg skulle på hospitalet nu. Hvem vil egentlig stille op for mig? (…) Jeg kan gøre mig selv enormt ulykkelig over, at jeg ikke føler, at jeg er elsket nok af mine venner,” udtaler hun i podcasten.
’Det er altid mig, der tager initiativ til at ses’
Har du stået i en situation, hvor det føles som om, du er den eneste, der puster ild til de gløder, der holder et venskab i live? Det er muligt, det er et tegn på, at du skal kaste håndklædet i ringen, og begynde at opsøge nye venskaber andre steder. Dog er der nogle ting, du skal være opmærksom på, hvis du befinder dig i en situation, hvor din ven pludselig stopper med at vise initiativ.
Ida-Sophia og Maria Jencel har begge befundet sig i situationer, hvor vennernes manglende initiativ har været anledning til stor frustration. Men før du beslutter dig for, at din vens lave engagement i venskabet må skyldes manglende interesse, så pointerer Ida-Sophia, at der er nogle ting, du bør overveje, før du helt sætter en stopper for relationen.
Er du for eksempel typen, der selv elsker at lave mad, og at have dine venner til middag, og samtidig undrer dig over, hvorfor der sjældent kommer middagsinvitationer den anden vej? Så skal du måske overveje, om dine venner er mennesker, som deler din glæde ved at lave mad til andre. Hvis ikke, så har de højst sandsynligt en anden måde at vise deres interesse og kærlighed på – I deler måske bare ikke samme kærlighedssprog.
Befinder du dig i en situation, hvor du har masser af tid og overskud til at ses med dine venner, men oplever, at dine venner ikke rækker ud, så meget som du selv gør? Så er det også væsentligt at overveje, om det manglende initiativ skyldes, at dine venner befinder sig et sted i livet, hvor der ikke på tilsvarende måde er plus på overskudskontoen.
Måske er der travlt på jobbet, udfordringer i privaten, graviditet eller andre tids- og energislugere, som kan betyde, at du hører mindre fra din ven i en periode, af helt naturlige årsager. Og samtidig har du selv masser af tid til at spekulere over, hvorfor du ikke hører så meget fra din ven, som du er vant til.
Det er også værd at overveje, om personen har andre kvaliteter, som opvejer, at de er lidt (for) distræte, når der skal lægges planer. Måske er de gode til andre ting, som giver dig glæde, og hvor du måske endda selv kommer lidt til kort? Vi er ikke alle lige gode til at planlægge og arrangere, så hvis venskabet giver dig værdi på andre områder, er det måske en kamel, der er værd at sluge.
Er du den eneste, der tager initiativ i dine venskaber? Her får du tre gode råd fra psykoterapeut Marko Pogacar
1. Overvej, hvor meget relationen betyder for dig, og hvor meget tid og energi, du vil investere. Hvad får du selv ud af relationen?
2. Undgå at overtænke, hvad den anden mon tænker. Du ved ikke, hvorfor personen ikke rækker ud.
3. Tal med din ven om det. Lad være med at angribe, men hold fokus på dig og dine egne følelser. Måske har din ven bare vænnet sig til, at det er dig der altid tager initiativ.
Ræk ud, hvis det brænder på
Har du malet dig selv op i krog med negative tanker omkring, hvorfor du aldrig hører fra din ven, medmindre du selv rækker ud, er det vigtigt at få talt situationen ordentligt igennem. Husk dog på, hvor frustrationen stammer fra, og tag udgangspunkt i dig selv, og hvad radiotavsheden gør ved dig ift. den usikkerhed, tristhed og følelsen af værdiløshed, det kan puste til.
Bliv på din egen banehalvdel, og undgå at lyde bebrejdende, men læg i stedet fokus på, hvor meget det betyder for dig at bruge tid sammen med din ven, lyder det gode råd fra ekspert i relationer, psykoterapeut Marko Pogacar. Måske tricker situationen endda gamle sår, som gør, at fraværet af opmærksomhed kan føles som et ekstra stort svigt, hvilket også er vigtigt at være opmærksom på.
Tid til at komme videre
Det sker dog fra tid til anden, at venskaber glider ud. Det er helt naturligt, men er ikke desto mindre en stor og nærmest uoverkommelig hjertesorg for mange. Der kan være mange forskellige årsager til, at ens veje skilles. Det kan fx skyldes fysiske faktorer såsom graviditet eller flytning. Men ofte ser man også, at man med årene rykker sig længere og længere fra hinanden, når det gælder interesser og livsværdier.
Uanset årsagen, så kan der komme et tidspunkt i ethvert venskab, hvor man må erkende, at slaget er tabt. Hvor man kan glæde sig over alle de år, man havde sammen, men lade fortid være fortid, og søge mod nye potentielle venskaber, der kan give jer værdi, hver for sig.
Det kan være svært, når man er voksen, for hvor opsøger man nye venskaber? Mange finder nye fællesskaber ved at melde sig ind i sportsklubber, opsøge frivilligt arbejde eller andre fritidsaktiviteter. I dag findes der også et utal af grupper på sociale medier, herunder Facebook, hvor man kan tilmelde sig grupper, hvor formålet er at lære nye mennesker at kende.
Podcasten er sponsoreret af Dig&Mig deal - markedets måske bedste tilbud på fri tale og fri data, når du samtidig opretter dig sammen med en du holder af. Ugens afsnit ’Hvorfor ringer I aldrig?’ kan du lytte til, der hvor du normalt hører podcasts.