En ud af seks unge føler sig ensom. Mange også sammen med andre.
Kilde: Unge-undersøgelse foretaget via Norstats befolkningspanel i februar 2025 på vegne af Ventilen og Call me.
Vær med til at bryde tabuet, og styrk den gode forbindelse.
En ud af seks unge føler sig ensom - mange også sammen med andre. Det er et wake-up call, vi som teleselskab ikke kan vende det døve øre til. Ligesom vi heller ikke er blinde for, at vi spiller en rolle i problemet. Men vi insisterer også på at være en del af løsningen.
At være vores ansvar voksent. Derfor har vi indgået nyt samarbejde med Ventilen, der hjælper unge ud af ensomhed. Vores allervigtigste opgave er nemlig at skabe og styrke meningsfulde forbindelser mellem mennesker, og den pligt skal vi leve op til hver dag.
Se vores kampagnefilm ”Den ensomme generation”
Nyt samarbejde om fælles mission
Drevet af vores stærke ansvarsfølelse har vi fundet sammen med den frivillige ungdomsorganisation Ventilen, der hver dag arbejder for at gøre ungdommen mindre ensom.
Vi har sat os en fælles mission: at skabe synlighed om det voksende problem og være med til at aftabuisere ensomhedsfølelsen. Mange unge går alene rundt med en usynlig følelse af ensomhed, og det bliver vi nødt til at tale åbent om, så flere unge tør række ud og bede om hjælp.

Helt ny undersøgelse kaster lys over unges ensomhed
I samarbejde med Ventilen har vi lavet en helt ny undersøgelse, der dykker ned i unges relationer og oplevelser med ensomhed. Den afslører øjenåbnende indsigter om, hvor meget – og hvordan – ensomhed fylder i unges liv i dag.
Hvad er ensomhed?
Ensomhed opstår, når vores relationer ikke lever op til vores sociale behov. Det er ikke det samme som at være alene – man kan vælge at være alene, men man vælger aldrig at føle sig ensom. Ofte mærkes ensomheden stærkest i fællesskaber, hvor man ikke føler sig som en del af dem, og når den varer ved, kan den være skadelig.
Særligt unge rammes, fordi deres liv er fyldt med forandringer og skift – de påbegynder nye uddannelser, flytter hjemmefra og mærker et stigende præstationspres. Det påvirker både deres trivsel, faglige formåen og mentale helbred. Derfor har vi alle brug for relationer, hvor vi kan være os selv og føle os trygge.

Ventilen gør ungdommen mindre ensom
Ventilen er en frivillig social ungdomsorganisation, der forebygger og afhjælper ensomhed gennem 25 tilbud til unge lander over. De skaber og formidler også viden om unges ensomhed til skoler, videregående uddannelser, foreninger og organisationer, så både unge, fagpersoner og lærere kan få redskaber til at gøre en forskel.

Unge fortæller
Hør Mathilde, Matilde og Jakob fortælle om deres ensomhed.
Mathilde
Matilde
Jakob
Bliv frivillig i Ventilen
Som frivillig i Ventilen kan du gøre en kæmpe forskel for unge, der føler sig ensomme. Der er ca. 250 frivillige i dag, som står for alt fra at drive de lokale tilbud til bestyrelses- og formidlingsarbejde. Du bestemmer selv, hvordan du vil være med til at bidrage, og du bliver klædt godt på til alle opgaverne.
Føler du dig ensom?
- Du er ikke alene! Hver femte ung føler sig alvorligt ensom.
- Sig det højt: Tal med en, du føler dig
tryg ved (det kan fx være en forælder eller underviser). - Tag det alvorligt: Måske du slet ikke er klar over, at det er ensomhed, du føler?
- Opsøg hjælp. Ventilen har tilbud for unge i alderen 15-30 år, der føler sig
ensomme
Råd til alle unge
- Sig hej til hinanden, og opsøg dem, der ofte sidder for sig selv.
- Invitér alle med og bliv ved med at spørge dem, der har det med at afvise.
- Tag ansvar, og tænk over, hvorfor nogle ikke er med i fællesskabet.
- Opsøg dine undervisere eller andre fagpersoner, der kan hjælpe med at
skabe et inkluderende rammer.
Gode råd til dig, der er bekymret for en ung
- Vis omsorg og spørg direkte til, hvordan den unge har det.
- Sæt ord på ensomhed. Ensomhed er tabubelagt og svært for mange at tale om.
- Vær tålmodig og venligt vedholdende. Måske skammer den unge sig eller oplever ensomhed som pinligt.
- Vær anerkendende. Det kræver mod og erkendelse at tage det første skridt.
- Tal om præstationspres i ungdomslivet. Måske føler den unge, at der er mange høje krav og forventninger.
- Spørg til, hvornår den unge har ensomhedsfølelsen, og hvad den unge ønsker er anderledes end i dag.
Hjælp unge ud af ensomhed
Du kan også gøre en forskel for ensomme unge ved at give et bidrag så er du med til at støtte Ventilen og de mange frivilliges arbejde.