Hvad er Augmented Reality (AR)?
Augmented Reality er et ekstra (digitalt) lag på den fysiske verden. Det kan være både grafik, lyd og berøring. Den virkelige verden får et ekstra lag information, typisk via din mobiltelefon, så den virkelige verden så at sige bliver udvidet. Det er modsat virtual reality, hvor du træder ind i en virtuel verden med en brille. Brugergrænsefladen flyttes så at sige fra skærmen til virkeligheden.
Google Glass fungerede som en brille, der viste dig information i glasset, men teknologien kan spores tilbage til 1968, hvor den første ”AR-brille” så dagens lys. En AR-brille kaldes også for wearable.
Et af de mest kendte eksempler på Augmented Reality er Pokemon GO. Appen blev lanceret i 2016, og den var en succes fra dag 1. Appen er downloadet mere end 750 mio. gange, og den er populær blandt personer i alle aldre – især mænd i alderen 21-27.
AR-teknologien bruges sammen med kameraet på din smartphone. Du ser eksempelvis en gade, og så tilføjer teknologien de små tegnede japanske monstre fra Pokemon GO. Teknologien gør, at det ser ud som om, at de står midt på gaden blandt almindelige mennesker. Denne type AR kaldes for ”Superimposition Based Augmented Reality”.
Typer af Augmented Reality
Teknologien omtales typisk bare AR, men der faktisk flere forskellige varianter af denne. De adskiller sig typisk fra hinanden ift. formål og brug af teknologien.
- Marker Based Augmented Reality – denne udgave baserer sig på billedgenkendelse. Skanning af QR-koder med dit smartphone-kamera hører under denne type.
- Markerless Augmented Reality – denne type kaldes også for lokationsbaseret AR. Du får ekstra information – såsom anmeldelser af en restaurant – lagt direkte oven på billedet i kameraet.
- Projection Based Augmented Reality – her kastes et ”kunstigt virtuelt lys” på en flade, som du kan interagere med. Du kan eksempelvis få tallene fra en telefon på din hånd og taste nummeret.
- Superimposition Based Augmented Reality – IKEA har bl.a. lavet en app, hvor du kan sætte deres møbler – virtuelt – ind i din stue med denne teknologi. De ”projekteres” ind i din stue via kameraet.
Der findes endnu flere typer af teknologien, men disse er de mest udbredte.
AR i fremtiden
Teknologien er kommet for at blive. Den har været her længe, men det er først med Pokemon GO, at den virkelig har vundet indpas blandt almindelige mennesker. I fremtiden vil vi se endnu mere til de mange muligheder i bl.a. sundhedsvæsnet og forbrugerteknologi – både i apps, briller og kameraer.
En læge kan eksempelvis få vist røntgenbilleder, information om patientens tilstand og meget mere direkte via en brille under en operation.