Hvad er en GIF?
En GIF er et billedformat, der understøtter animerede billeder og grafik. GIF betyder Graphic Interface Format, og de består af maksimalt 256 farver. Grafikken eller billedformatet har været brugt siden 1987, hvor CompuServe brugte den første GIF. De kan bruges på både smartphone, tablet og computer.
En GIF kan bestå af rigtig mange ting - eksempelvis:
- Billeder sat sammen til en kort (stop motion) video – med eller uden tekst
- En kort video uden tekst
- En kort video med tekst (form for undertekster)
- Animationer
Billedet eller grafikken i en GIF kører i et såkaldt loop. Det kan vare alt fra få sekunder til flere minutter. Den typiske længde på en GIF er dog omkring 2-10 sekunder. Nogle baseres på videooptagelser, mens andre er rene grafiske animationer.
I dag er GIFs især anvendt på de sociale medier. Her bruges de til at sende et nemt og (typisk) let genkendeligt budskab med video/animation i stedet for ord. En GIF kan noget, som et billede ikke kan. Den kan nemlig fortælle en historie på meget kort tid – eller udtrykke en sindstilstand.
Her kan du bruge dem
Tidligere krævede det teknisk snilde at lave GIFs, men i dag er det meget nemt med diverse (gratis) værktøjer. Mange sociale medier har også en ”GIF-knap” indlejret, så det er ekstra nemt – både Facebook og Twitter har eksempelvis en GIF-knap. Her kan du søge efter GIFs, der passer til det, du gerne vil sige/signalere.
Du kan dog bruge GIFs rigtig mange steder på nettet i dag, hvis hjemmesiden understøtter dem. Hvis der ikke er en dedikeret knap til det, kan du gøre det på en anden måde. Gå ind på nogle af de store hjemmesider med GIFs og kopier URL’en. Herefter sætter du URL’en ind det ønskede sted. Det er rigtig brugbart, da det kan være svært at søge den rigtige GIF frem på de sociale medier via de indlejrede knapper.
Giphy.com er en af de største på nettet, når det kommer til GIFs. Her kan du både uploade din egen video- og GIF-fil eller finde din nye yndlings-GIF. Giphy har også et samarbejde med bl.a. Twitter og Facebook, så det er GIFs herfra, du kan finde og sende med deres GIF-knapper. Ifølge Giphy bliver der sendt to milliarder GIFs hver eneste dag (i 2017).
Hvis du gerne vil sende dine yndlings-GIFs i SMS’er eller andet, kan du også nemt det. Du kan nemlig hente et GIF-tastatur til enten iOS eller Android. Når du har hentet det, kan du vælge det fremfor det klassiske QWERTY-tastatur.
Hvordan laver man en GIF – det er faktisk meget nemt
Der er forskellige måder, du kan lave dine egne GIFs på. Der er flere forskellige apps, der kan lave dine videoer og billeder på mobilen om til en GIF – apps kan også gøre det via kameraet på dit device. Du kan lave GIF’er fra videoer på YouTube og Facebook, eller lave videoer på computeren om til GIFs. Der er flere forskellige hjemmesider og apps, der gør det nemt og hurtigt for dig.
Lav dine egne GIFs med:
- Make a GIF – lav GIFs fra stort set alt via denne hjemmeside
- Slate – lav rene tekstbaserede GIFs med denne hjemmeside
Det er rigtig nemt at lave dine egne GIFS – også selvom du måske ikke er så teknisk. Der findes mange andre apps og hjemmesider til formålet, udover dem der er nævnt her.
Sådan udtales det rigtigt ifølge opfinderen
Der er en større debat blandt fans om, hvordan du skal udtale GIF. Opfinderen af formatet siger nemlig, at det udtales JIF – ikke GIF. Det er altså et spørgsmål om et hårdt eller blødt -g i udtalen.
De fleste udtaler GIF med hårdt -g, men ifølge opfinderen selv skal du bruge et blødt -g. Derfor udtales det JIF.