Hvad er et styresystem?
Et styresystem er et af de helt grundlæggende programmer i et device, men det er samtidig et yderst komplekst stykke software - det forkortes OS. Det kaldes også for et operativsystem.
Et styresystem dirigerer alle computerens forskellige enheder, så din telefons hardware, så at sige, er i stand til at tale sammen. Det gør hardwaren ved at udveksle data imellem sig.
Hovedelementerne i et styresystem
Et styresystem er opbygget af flere forskellige delelementer. Et moderne styresystem består af:
- Kernen – den mest centrale del af et styresystem. Kernen kontrollerer ressourcerne til RAM samt adgangen til lagerplads. Kernen er forbindelsen mellem hardware og software.
- Drivere, moduler eller sub-systemer – deres formål er at standardisere grænsefladen til forskellig hardware eller software. Den fungerer som en oversætter af den data, der kommer. Eksempelvis kan den oversætte et billede fra hukommelses-hardwaren, så en anden type hardware kan forstå det.
- Skallen – når brugeren skal kommunikere med systemet, så foregår det via skallen. På smartphones, tablets og computere bruges en grafisk brugerflade – skrivebordet eller hjemmeskærmen med apps og ikoner.
De mest populære styresystemer
Der findes flere forskellige slags styresystemer til tablets og smartphones, men systemet er præ-installeret fra producentens side, når du købet et nyt device.
De mest populære styresystemer til håndholdte devices: