Hvad er LCD?
LCD er en forkortelse for Liquid Crystal Display. En LCD-skærm består af en række punkter – pixels – der har celler bestående af flydende krystal. Den funger på den måde, at en elektrisk strøm bestemmer mængden af lys, cellerne får. Lyset passerer derefter gennem et farvefilter, så farven vises som rød, grøn eller blå (RGB).
I modsætning til eksempelvis AMOLED-skærme har LCD-skærme brug for baggrundsbelysning. Teknologien bruger ekstremt lidt strøm, og bruges derfor ofte i udstyr, der drives af batterier.
LCD-paneler kan laves rigtig tynde, helt ned til et par millimeter, der betyder, at du kan lave tynde produkter – som eksempelvis nye smartphones og tablets.
Opbygningen af en LCD-skærm
En LCD-skærm er bygget op af flere lag eller filtre. En typisk LCD-skærm på en smartphone er opbygget af følgende lag/filtre:
- Lodret filter, der polariserer indkommende lys
- Glas med elektroder – formen på elektroderne bestemmer de mørke former, du ser, når displayet tændes. Glasset har lodrette riller, der sørger for, at de flydende krystaller er på linje med det polariserede lys.
- Flydende krystaller
- Glas med elektrodefilm med vandrette linjer
- Vandret filterfilm
- Reflektor eller lyskilde (baggrundsbelysning)
En LCD-skærm er altså en kompliceret størrelse, der består af mange højteknologiske lag.
Mobiler med LCD-skærme
Mange nye smartphones og tablets kan i dag fås med LCD-skærm. Skærme og deres forskellige fordele er i dag gået hen og blevet et benchmark for flere og flere, når de skal have en ny mobil eller tablet. Der er en smartphone og tablet til alles behov.